Waar moet u rekening mee houden bij de beveiliging van uw Zonnepark?
Onderstand enkele recente artielen.
Enorme schade door koperdiefstal op zonneparken
Parken met zonnepanelen worden de laatste tijd regelmatig slachtoffer van koperdieven met enorme schade en kosten tot gevolg, zeggen brancheclubs en verzekeraars. De koperprijs staat op een hoog niveau wat diefstal interessant maakt.
Volgens brancheorganisatie Holland Solar neemt het aantal koperdiefstallen toe. "We horen het veel van onze leden. Het begint echt een probleem te worden", stelt de organisatie van bedrijven die actief zijn in de zonne-energie. Zonnepark buiten gebruik
Onlangs werd op een zonnepark in het Brabantse Deurne liefst 100 kilometer aan koperkabel gestolen. De schade loopt in de tonnen en het park is buiten gebruik. Ook elders in het land zijn er grote diefstallen op parken geweest, waaronder in Drenthe en Friesland.
Directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) herkent het probleem. "Dat de koperprijs zo hoog is hangt ook samen met de energietransitie. Daar zijn namelijk veel nieuwe koperkabels voor nodig, wel duizenden kilometers. Helaas zien we dat sommige mensen daar illegaal een handeltje van proberen te maken. Maar hoe je het probleem oplost is de vraag."
Beveiligingsmaatregelingen Holland Solar beschikt niet over concrete cijfers over de diefstallen. De politie zegt geen aparte cijfers te hebben over koperdiefstal en kan niet zeggen of er extra gecontroleerd wordt bij zonneparken. Het Verbond van Verzekeraars beschikt eveneens niet over cijfers rond schadeclaims. "We herkennen het beeld dat er meer koper wordt gestolen in zonneparken", zegt een woordvoerder van energiebedrijf Eneco. "Er zijn daarom beveiligingsmaatregelen genomen, maar ik kan hier verder niets over zeggen omdat we dieven niet wijzer willen maken." Hoogspanningsnetbeheerder TenneT wordt ook geraakt door diefstallen. "Ja, ook bij ons wordt koper gestolen. Het staat op de radar, maar we geven geen informatie over de maatregelen om dieven niet op ideeën te brengen."
Meldpunt diefstal Directeur Hans Koning van de Metaalrecycling Federatie laat weten dat er een legitimatieplicht is voor mensen die koper willen inleveren voor geld. Ook is er een meldpunt voor diefstallen om recyclers te kunnen alarmeren voor gestolen koper. Niet iedereen blijkt overigens de moeite te nemen een diefstal daar te melden. De diefstallen bij eerder genoemde zonneparken staan niet bij het meldpunt geregistreerd. In de eerste vijf maanden van het jaar was er sprake van zeven meldingen, waarvan een door Tennet, van een diefstal van 279 meter koperkabel in Limburg.
"Als er tientallen kilometers koperkabel zouden worden aangeboden, dan is dat iets waar alle alarmbellen voor af gaan. Een paar honderd meter is al heel veel en kan in principe alleen afkomstig zijn van bedrijven als TenneT en ProRail." Koning stelt dat gestolen koperkabel meestal wordt verknipt en gestript en bij diverse bedrijven wordt aangeboden. "Ook over de grens. Dit maakt het wel lastiger of zelfs onmogelijk om te traceren en herkennen."
Bron: ANP / RTL Z
Megadiefstal koperleidingen op zonneparken in Zuidoost-Drenthe
Criminelen hebben het in Zuidoost-Drenthe voorzien op zonneparken. Deze maand zijn op twee verschillende plekken ten zuiden van Emmen tientallen kilometers aan koperleidingen gestolen. "Zo'n grote koperdiefstal bij een zonnepark heb ik nog nooit gezien", zegt woordvoerder Maarten de Groot van GroenLeven, dat het park heeft aangelegd.
Op 14 maart kreeg de politie een melding over koperdiefstal op het zonnepark Oranjepoort tussen Emmen en Klazienaveen, zo meldde het Dagblad van het Noorden eerder vanmiddag. Anderhalve week later was het op 24 maart enkele kilometers verderop aan de Pitrus in Klazienaveen opnieuw raak. Wederom werden tientallen kilometers aan koper gestolen, zo laat de politie weten aan RTV Drenthe.
De werkwijze van de koperdieven is volgens politiewoordvoerder Renate Winkel hetzelfde. "Ze breken het terrein open en gaan daarna aan het werk. Wij vermoeden dat dit het werk is van meerdere mensen, want dit is niet zo maar iets dat je in een half uurtje in je achterbak gooit."
'Bizar en levensgevaarlijk'
Medewerkers van GroenLeven, dat het zonnepark Oranjepoort exploiteert voor de Duitse CEE Group, doen op 15 maart de ontdekking dat er iets mis is. Op dat moment krijgen ze een melding dat een hoek van het zonnepark minder stroom oplevert. Als ze bij het park gaan kijken, is de schrik groot. Een deel van het hek rondom het park is vernield. Maar erger dan dat, van zo'n 9.000 zonnepanelen zijn de koperen kabels tussen de panelen en omvormers weggeknipt en meegenomen.
"Bizar", zegt Maarten de Groot, woordvoerder van het GroenLeven. "En levensgevaarlijk. Hoewel er 's nachts door de zonnepanelen geen stroom wordt opgewekt, zit er continu stroom op de panelen. Het gevaar dat je loopt tijdens het weghalen van deze kabels is groot. Als je daarmee in contact komt, is dat niet gezond voor je. Je zou dus kunnen aannemen dat hier professionals aan het werk zijn geweest."
Afgelegen zonneparken
Zonnepark Oranjepoort telt 88.000 zonnepanelen en ligt afgelegen tussen industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37. Het behoort tot de grotere zonneparken in Noord-Nederland. Hier wordt voor 8.500 huishoudens groene stroom opgewekt.
Het tweede getroffen zonnepark, zonnepark Pitrus, is eigendom van landbouw- en biogasbedrijf Kloosterman. De 39.000 zonnepanelen die hier staan produceren stroom voor zo'n 3.000 gezinnen en staat midden in de landerijen.
Politie tast in het duister
Waar bij zonnepark Oranjepoort niet helemaal duidelijk is tussen welke tijdstippen de criminelen aan het werk zijn geweest, is bij zonnepark Pitrus bekend dat de koperdieven tussen half vijf en half zeven 's ochtends te werk zijn gegaan. "In beide gevallen gaat het om een afgelegen gebied", vertelt Winkel, die nog in het duister tast over de daders. "Daarom hopen we in contact te komen met omwonenden die misschien voertuigen hebben zien posten of opvallend hebben zien rondrijden, want we hebben maar weinig aanknopingspunten."
Of de diefstallen iets met elkaar te maken hebben is ook nog onbekend. Daar doet de politie onderzoek naar.
Schade loopt in de tonnen
"Het is ontzettend vervelend wat hier is gebeurd", blikt De Groot terug op de koperdiefstal op zonnepark Oranjepoort. "In eerste instantie hebben we de veiligheid gegarandeerd na de diefstal. Nu zijn we aan het kijken wat de schade is op ons zonnepark, maar die loopt op tot zo'n 200.000 euro." Het bedrijf wil snel beginnen met het herstellen van de schade, maar moet eerst wachten op de verzekering.
Diefstal van koper op zonneparken komt vaker voor. "Maar in zo'n grote mate heb ik nog nooit meegemaakt", zegt De Groot.
Holland Solar, Werkgroep Koperdiefstal: ‘Fenomeen moet Nederland uit’
‘Koperdiefstal op zonneparken is schering en inslag’, aldus Eelco Hoogduin van Zonnepark Services Nederland. ‘De nieuwe Werkgroep Koperdiefstal van Holland Solar rust niet voordat dit fenomeen Nederland uit is.’
Ben jij persoonlijk geconfronteerd met koperdiefstal? ‘Zonnepark Services beheert meer dan 1.000 megawattpiek aan zonneparken in Nederland als specialist in operation & maintenance (o&m)-diensten. Er zijn een paar incidenten geweest, genoeg en ernstig genoeg om eens informeel bij branchegenoten te informeren hoe het bij hen zit. Het probleem is gigantisch.’
Het komt heel vaak voor? ‘Het is enorm toegenomen de afgelopen 12 maanden. In het verleden waren er natuurlijk ook incidenten, werden er wel eens zonnepanelen en kabels weggehaald. Dat viel echter vaak onder het kopje gelegenheidsdiefstal. Nu worden op zeer grote schaal kabels ontvreemd. Je ziet niet zelden dat er op meerdere locaties op dezelfde wijze te werk wordt gegaan. Alles wijst erop dat er een aantal zeer professionele bendes actief zijn in ons land.’
Hoe groot is de schade? ‘Die kan al snel in de tonnen lopen. Je moet niet alleen nieuwe kabels kopen, maar die ook opnieuw installeren en schade herstellen. De kosten zitten hem met name in de arbeid en de productieverliezenschade is vele malen groter dan de opbrengst van de dieven. Dit soort kabels is in Nederland amper in te leveren. De conclusie na mijn eerste inventarisatie was helder: dit gaat niet vanzelf stoppen, het is tijd voor actie.’
Verzekeraars zullen ook onrustig worden. ‘Ze zijn uiteraard niet blij met dit soort incidenten. Dat is reden temeer voor de sector om verantwoordelijkheid te nemen en eventuele maatregelen van verzekeraars voor te zijn. Ik ga liever als sector aan de slag om een plan te maken, dan dat we het nakijken hebben bij nieuwe eisen van verzekeraars. Wij zijn uiteindelijk ook degenen die de situatie en benodigde maatregelen het beste kennen, omdat we dagelijks op de zonneparken werken.’
Jouw initiatief is uitgemond in het oprichten van de Werkgroep Koperdiefstal van Holland Solar. ‘We zijn net formeel van start gegaan. Het is goed dat de branchevereniging dit oppakt, dat zie je ook aan het enthousiasme en gevoel van urgentie onder de leden. We zijn nu al met een mooie club: o&m-bedrijven, ontwikkelaars, investeerders… Als we officieel naar buiten gaan, zullen dit er snel veel meer worden.’
Wat gaan jullie doen? ‘Als we de pakkans sterk vergroten, weegt de beperkte opbrengst van de kabels niet op tegen het risico. Dat begint met informatie delen, bijvoorbeeld over hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden, de locaties, wat en hoeveel er is weggehaald, welke veiligheidsmaatregelen er waren en wat de aanpak was. Die analyseren we. We zien al patronen zodat we beter kunnen begrijpen wat er exact aan de hand is.’
Die informatie was er tot nu toe niet? ‘Bedrijven delen die – begrijpelijkerwijs – niet graag, houden hun kaarten graag tegen de borst vanuit commerciële en veiligheidsoverwegingen. Werk je samen met de Werkgroep Koperdiefstal van Holland Solar dan hoef je niet bang te zijn dat er informatie op straat komt te liggen. Gegevens over allerhande cases worden in een database vastgelegd, maar wel volledig geanonimiseerd. Alleen Holland Solar heeft inzicht in de totale database. Op deze manier zorgen we dat alle informatie wel op de juiste plek komt, zonder we precies van elkaar weten wie welke klant heeft. Dit proces moet zuiver zijn.’
Hoe kom je tot effectieve maatregelen? ‘Je ziet dat er momenteel aan alle kanten wordt opgeschaald in preventie, met zichtbare en onzichtbare maatregelen. Denk daarbij niet alleen aan camera’s en sensoren, maar ook aan nieuwe innovatieve beveiligingstechnologie voor monitoring en tracking. Wie doet wat, wat werkt wel en wat werkt niet? Ook daarover gaan we in gesprek met elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat we op korte termijn de eerste arrestaties gaan zien. We hebben ook geleerd hoe we beter met de nationale politie en diverse beveiligingsbedrijven kunnen omgaan, het is vitaal dat mensen op straat en in meldkamers signalen herkennen. Dit begint met bewustzijn creëren.’
Koperdiefstal vindt niet alleen plaats op zonneparken, maar onder andere ook op bouwplaatsen en het spoor. ‘Wij zullen dus tevens bij dit soort partijen aankloppen om te zien hoe zij ermee omgaan. Sommige sectoren hebben al een spectaculaire daling van koperdiefstal gezien, door met hen in gesprek te gaan kunnen we een aantal stappen overslaan. Daarnaast kunnen we leren van andere landen, bijvoorbeeld Engeland dat lang last had van koperdiefstal. Denk ook aan landen als Zuid-Afrika, waar men met objectbeveiliging veel verder is dan wij in Nederland. We zijn ook in gesprek met de Metaal Recycling Federatie. Als er kabels aangeboden die worden gebruikt in zonne-energiesystemen wil je dat kunnen signaleren.’
Hoe gaat de politie om met koperdiefstal op zonneparken? ‘Een van de belangrijke doelen van onze werkgroep is in beeld brengen hoe groot de schade is en dat we het hier echt hebben over een nationaal probleem. Momenteel worden incidenten vaak lokaal afgewikkeld. Wij willen echter dat het een zaak wordt van de landelijke politie. Dat komt wezenlijk ten goede aan een effectievere aanpak.’
Door Marco de Jonge Baas
Waar moet u als assetmanager of eigenaar beveiligingstechnisch in de basis rekening meehouden?
Beveiligingsplan ofwel PvE
In dit plan wordt beschreven welke maatregelen u gaat treffen ter beveiliging van uw assets.
*1: Toegang:
- Geen beperking
- Water door brede sloten
- Hekwerk
*2: Elekronische beveiliging
- Geen beveiliging
- Hekwerk beveiling ( tril detectie, stroomstoot )
- Camera bewaking (Passief)
- Camera bewaking (Actief)
*3: Opvolging
- Geen opvolging
- Doormelding naar Meldkamer (dit kan op basis van meldingen, of door 24/7 toezicht).
- Opvolging door bewakingsdienst en Politie
Wanneer u bij deze snelle assement tot de conclusie komt dat u in alle gevallen geen of enkel Hekwerk in kunt vullen dan is de kans zeer groot dat uw investering makkelijk ten prooi kan vallen aan kwaadwillenden.
Uw verzekeraar zal op basis van uw installatie ook een beveiligingseis bij u neerleggen met de doelstelling om diefstal tot het minimum te beperken.
Kosten technisch:
Bestaand Zonnepark:
Wat kost het dan allemaal is een veel gestelde vraag, ons antwoord is; op een bestaand park moet u rekening houden met 5 tot 8% van de totale kosten van de de aanleg van het zonnepark.
Nieuw zonnepark:
In het geval van een nieuw aan te leggen zonnepark moet rekening houden met ongeveer 2% van de totale kosten van de bouw van uw zonnepark.
Thermal Radar
Waar kan Perisec BV u helpen?
Perisec heeft een complete elektronische oplossing voor de beveiliging van uw assets. De ThermalRadar in combinatie met een PTZ camera en A.I. zorgt voor zeer accurate actieve detecties met minimale vals alarmen. Tevens is er de optie om ook brand te detecteren en dieren zoals schapen uit te sluiten of juist te detecteren.
Het systeem per mast bestaat uit:
1 Thermal Radar
1 PTZ camera
1 Vaste camera tbv zicht op de mast
1 A.I. module
Doormelding met polling naar een Meldkamer
1 Mobile mast (maximale hoogte 8 meter)
Natuurlijk is er een maximaal detectiebereik en is het in sommige gevallen nodig om meerdere systemen te plaatsen op een locatie.
Het is vanzelfsprekend dat er bij elektronische beveiliging ook een eerste bariere gebouwd wordt in de vorm van een brede waterweg of een deugdelijk hekwerk.
Informeer bij uw beveilgingsbedrijf naar onze mogelijkheden.